Warmtepompen

Steeds meer nieuwbouwwoningen beschikken direct over een warmtepomp, maar niet iedereen heeft dat geluk. Veel particulieren en bedrijven oriënteren zich op de overstap naar een warmtepomp en willen weten of het interessant is om een warmtepomp te laten installeren. Lees hier over wat warmtepompen precies doen en voor wie het aantrekkelijk is om over te stappen.

Wat doen warmtepompen?

U hebt maar een klein beetje energie nodig om gratis, duurzame energie uit een bron op te wekken. Warmtepompen zijn echt een goede manier om te besparen en staan bekend om hun hoge rendement. Er zijn echter wel allerlei soorten warmtepompen, waarbij de bron van energie soms verschilt. Een type warmtepomp dat regelmatig geïnstalleerd wordt, is de luchtwarmtepomp. Deze pomp onttrekt energie uit de buitenlucht en zet deze om in warmte. Hiermee verwarmt u zowel uw huis en als het water, zodat u ook lekker warm kunt douchen. Sommige luchtwarmtepompen werken ook ‘omgekeerd’ en zorgen in de zomer voor verkoeling. U heeft dan eigenlijk een verwarmingssysteem en airco ineen.

Het rendement van warmtepompen verschilt niet alleen per pomp, maar ook per woning. Nieuwbouwwoningen zijn direct goed geïsoleerd en er wordt meteen gekeken naar de bron waar warmtepompen hun energie vandaan moeten halen. Bij oudere huizen is het rendement in eerste instantie lager, omdat de opgewekte warmte sneller verdwijnt door slechte isolatie of enkel glas.

Overstappen op warmtepompen

Als u plannen heeft om naar een nieuwbouwwoning te verhuizen, is het heel interessant om u te oriënteren op warmtepompen. Met een warmtepomp kunt u namelijk vanaf de eerste dag dat u in uw nieuwe huis woont besparen op de stookkosten. Heeft u een bestaande woning maar overweegt u toch over te stappen op een warmtepomp? Dan doet u er verstandig aan om u te laten adviseren door Vaatstra. Zij kunnen u vertellen of het verstandig is om een warmtepomp te laten installeren en wat de terugverdientijd zal zijn van uw investering. Bel 050-3012832 voor meer informatie.