Groendak aanleggen

Wil jij graag een groendak of sedumdak laten aanleggen? Vaatstra verzorgt de complete dakbedekking!

Extensief groendak

Een extensief groendak, ook wel sedumdak genoemd, is een ecologische dakbedekking met kleine planten zoals vetplanten, mossen en grassen. Een extensief groendak is uniek en draagt bij aan het milieu. Vooral op platte en licht hellende daken is een sedumdakbedekking geschikt. De vegetatie op een extensief groendak houden zichzelf in stand zonder dat er te veel onderhoud nodig is. Dit in tegenstelling tot een intensief groendak, wat te vergelijken is met een normale tuin.

De voordelen van een extensief groendak

Naast dat een extensief groendak zorgt voor een unieke uitstraling, is de dakbedekking zo ontworpen dat het efficiënt water kan opslaan en goede warmte-isolatie kan geven.
Ook zorgt een extensief groendak voor een langere levensduur van de dakbedekking. Dit komt omdat de groene bedekking het dak beschermt tegen uv-stralen.
Tegelijkertijd zorgt de sedum dakbedekking voor geluidsisolatie door de geluidsbuffer en draagt het bij aan het zuiveren van de lucht en wordt CO2 omgezet in zuurstof.

  • De voordelen op een rijtje:
  • Lange levensduur van de dakbedekking
  • Weinig onderhoud
  • Unieke uitstraling
  • Goed voor het milieu
  • Geluiddempend

De nadelen van een extensief groendak

Er zijn maar weinig nadelen te noemen bij extensieve groendaken. Het belangrijkste nadeel is dat een extensief groendak relatief zwaar is en daarom niet geschikt voor iedere dakconstructie. Mocht je nu een grinddak hebben, dan is een groendak altijd mogelijk. In andere gevallen moet er eerst een constructieberekening gemaakt worden om te controleren of een groendak mogelijk is.

In tegenstelling tot een intensief groendak, is een extensief groendak veel minder zwaar omdat de planten die er op liggen minder diep wortelen en daardoor een minder hoge ondergrond nodig hebben. Een extensief groendak is doorgaans 45kg – 90kg m2.

Is mijn dakbedekking geschikt voor een sedumdak?

Onder de sedumdakbedekking, wordt andere dakbedekking aangebracht. Zowel bitumen dakbedekking als EPDM dakbedekking zijn hiervoor geschikt. Niet alle bitumen dakbedekking is wortelwerend. Dit kan zorgen voor lekkages. De meeste bestaande bitumendaken zijn daarom niet geschikt als ondergrond voor een groendak. De nieuwe typen bitumen dakbedekking is wel wortelwerend en kan uitstekend gebruikt worden als ondergrond.

EPDM dakbedekking is worteldoorgroeibestendig en daarom perfect voor gebruik als onderlaag van een sedumdak.
Groendak 2
Groendak 3

Sedumdak voor platte en schuine daken

De dakvorm is bepalend voor de aanleg van het groendak. Een plat dak is de meest ideale dakvorm voor een groendak. Een plat dak heeft een helling van maximaal 5 graden. Bij een grotere helling, spreken we van een schuin dak. Ook op een schuin dak is het mogelijk om een groendak aan te leggen, maar dit vraagt meer aanpassingen. Het water loopt sneller weg wat kan zorgen voor uitdroging.

Groendak subsidies

In veel gemeentes is het mogelijk om een subsidie aan te vragen voor het laten aanleggen van een groendak. In de meeste gevallen is een voorwaarde voor het verkrijgen van de subsidie dat het moet worden uitgevoerd door een erkend bedrijf. Voor ondernemers zijn er nog andere subsidiemogelijkheden: de VAMIL-regeling en MIA. Kijk op de website van de gemeente waarin je woont wat de subsidiemogelijkheden op dit moment zijn.
Groendak 4

Is jouw dak toe aan vervanging en wil je graag een groendak?

Of is je dak nog niet toe aan vervanging, maar zou je wel graag een groendak willen? Wij kijken naar de mogelijkheden!
Groendak 2