Zonneboilers voor duurzame energie

Ga jij voor duurzame energie? Voor het zelf opwekken van energie is een zonneboiler een uitstekende keuze. Je draagt op die manier niet alleen bij aan een duurzame toekomst, maar bespaart ook op de energiekosten. Met een zonneboiler kun je het energieverbruik voor warm water tot wel de helft reduceren!

Een zonneboiler heeft grote voordelen voor nu en in de toekomst.

Wat is een zonneboiler?

Een zonneboiler is een duurzame manier om tapwater te verwarmen zonder gebruik te maken van gas of stroom. Een zonneboiler moet niet verward worden met zonnepanelen. Zonnepanelen wekken namelijk stroom op voor de elektriciteit in huis terwijl een zonneboiler zorgt voor warm tapwater.

Een zonneboiler bestaat uit drie onderdelen:

O'so Easy met dakmontage

De zonnecollector

De zonnecollector wordt over het algemeen op het dak geplaatst. Het bestaat uit een buizenstelsel onder een glasplaat. In dit buizenstelstel zit collectorvloeistof die opwarmt door de zon. De temperatuur van de vloeistof kan oplopen tot wel 90°.

Het voorraadvat

De opgewarmde collectorvloeistof uit de buizen van de zonnecollector wordt naar het voorraadvat geleid. Hier wordt de warmte aangegeven aan leidingwater. Omdat er niet continu zonlicht is om de vloeistof op te warmen, wordt er ook water in het voorraadvat opgeslagen.

De na-verwarmer (een cv-ketel of warmtepomp)

De na-verwarmer kan het water in het voorraadvat tot de gewenste temperatuur brengen. De na-verwarmer kan je huidige cv-ketel of een nieuwe cv-ketel zijn (de cv-ketel moet dan wel voorzien zijn van een Gaskeur-NZ label).

Waarom een zonneboiler?

Als het besparen van energiekosten het voornaamste doel is, is de combinatie van zonnepanelen en een zonneboiler de beste oplossing. Hiermee bespaar je niet alleen op de kosten, maar ben je ook voorbereid op een toekomst waarin we geen gebruik meer maken van fossiele brandstoffen.

Zonnepanelen zijn echter niet altijd mogelijk. Ze vereisen meer ruimte op het dak dan een zonneboiler. Heb je een klein dak of is maar een klein deel geschikt? Dan kan een zonneboiler soms zelfs effectiever zijn dan een paar zonnepanelen.

De voordelen van een zonneboiler

Zonneboiler opgeleverd

Zonneboiler installatie

Wil jij besparen op de verwarming van water? Laat dan een zonneboiler installeren! Voor zonneboiler installatie kun je de specialisten van Vaatstra in Bedum inschakelen.

We geven vooraf advies over de beste oplossingen in jouw situatie. We komen graag langs om de situatie te bekijken, zodat we kunnen beoordelen of het dak en de cv-ketel geschikt zijn voor een zonneboiler. Ook is het van belang dat er bij de cv-ketel voldoende ruimte is. Hier wordt het voorraadvat namelijk geplaatst.

Wij werken met de zonneboilers van Nefit en Reheat.

De exacte kosten voor een zonneboiler zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals het aantal collectoren en het type boiler. Een zonneboilersysteem inclusief de installatie kost gemiddeld tussen €5.500 en €8.500.

Er is een subsidieregeling voor de aanschaf van een zonneboiler, de ISDE-subsidie. Om hiervan gebruik te kunnen maken moeten zowel de zonneboiler als installatie aan bepaalde voorwaarden voldoen.

De terugverdientijd van een zonneboiler is afhankelijk van de aanschafprijs, eventueel gebruik van een subsidie en het warm waterverbruik. De terugverdientijd ligt doorgaans tussen de 8 – 20 jaar. Door de aanschafprijs (min subsidie) te delen door de jaarlijkse energiebesparing die de zonneboiler zal opleveren, bereken je de terugverdientijd.

Zonneboilers zijn onderhoudsvriendelijk. De boilers kunnen onder normale omstandigheden zeker 20 jaar mee. Voor een optimale werking, is het verstandig om periodiek onderhoud uit te laten voeren. De kosten voor onderhoud liggen doorgaans tussen de €50 – €150.