Waterontharder installeren in Groningen

In het kraanwater in de provincie Groningen zit kalk wat varieert van gemiddeld (8 dH) tot vrij hard (12.5 dH). Kalk is niet per se slecht, want het zorgt voor sterke botten en een goed verteringssysteem, maar als kalk opdroogt, zorgt het voor kalkaanslag. Dit zie je bijvoorbeeld terug in de keuken, op de tegels en douchewanden in de badkamer en in of op apparatuur. Niet alleen zorgt het voor vlekken, het tast ook apparaten aan, kan zorgen voor een gevoelige huid en kan minder lekker smaken.
Om kalk uit het water te filteren, wordt een waterontharder gebruikt.

Hoe werkt een waterontharder?

Een waterontharder filtert mineralen uit het water wat ervoor zorgt dat er minder kalkaanslag kan vormen. Een waterontharder werkt als een soort filter, waar hard water (water met een hoog mineraal gehalte) omgezet wordt in zacht water (water met een laag mineraal gehalte).

In een ontharder zit een met natrium geladen harscilinder met heel veel kleine harsbolletjes. Deze bolletjes binden zich aan de kalk en staan daarbij het natrium af, waardoor het water onthard wordt. Na verloop van tijd raken de bolletjes verzadigt met calcium en moet de waterontharder schoongespoeld worden, bij de meeste waterontharders verloopt dit proces automatische.

Er zijn ook ontharders die op een andere methode het water filteren, zoals met een magneet, maar de werking hiervan is niet bewezen.

Soorten waterontharders

Er bestaan verschillende merken waterontharders die op soortgelijke wijze werken of op een andere manier. Naast de verschillende merken, verschilt per waterontharder de capaciteit. De waterontharder die het beste bij je past is afhankelijk van de grootte van het huishouden en het gemiddelde waterverbruik.

Waterontharder laten installeren

Vaatstra is dé specialist als het gaat om de installatie en onderhoud van waterontharder in Groningen en omstreken. Wij werken voor onze klanten met de ontharders van de merken AquaStar en Omega. Deze apparaten werken op een soortgelijke manier, maar aan de hand van jouw situatie bepalen we welke het beste bij jou past! Onze monteurs verzorgen de installatie en montage van de ontharder.

Proef, voel en zie het verschil van Gronings water met een waterontharder! Neem vrijblijvend contact met ons op voor de installatie van een ontharder!

Er zijn verschillende factoren die de prijs van een waterontharder bepalen. Dit zijn onder andere de kosten voor de waterontharder zelf en de installatie. De instapmodellen van waterontharders zitten gemiddeld tussen de €800 – €1000. Uitgebreidere modellen voor grotere huishoudens zitten in de aanschaf boven de €1000. Deze bedragen zijn exclusief montage en aansluitmaterialen. Voor een exacte prijsopgave, kun je contact met ons opnemen. Dan sturen we je een offerte op maat. Op basis daarvan kun je beslissen of je een waterontharder wilt aanschaffen.

Het doel van een waterontharder is het filteren van kalk uit het water. Dit voorkomt kalkaanslag op oppervlaktes en in apparaten die water gebruiken.
Niet alle waterontharders werken hetzelfde. Ruwweg zijn er 3 soorten waterontharders.

  • Waterontharders met magnetisme waarbij de stoffen calcium en magnesium door middel van magnetisme niet aan elkaar hechten.
  • Waterontharders met regeneratiezout met kunstharskorrels die de kalk aan het water onttrekken en natrium toevoegen.
  • Waterontharders met een actief koolfilter die grotendeels kalk uit het leidingwater filtert.

 

Er zijn veel verschillende soorten waterontharders die op verschillende manieren werken. Uit verschillende testen (onder andere testen die door ons zijn afgenomen) komen de waterontharders van AquaStar en Omega als beste uit de test. Dit zijn ook de waterontharders waar wij mee werken. Dus als je een waterontharder door ons laat plaatsen, zul je een van de ontharders van AquaStar of Omega krijgen, afhankelijk van het gebruik en grootte het huishouden.