Warmtepompen

Op zoek naar een nieuwe manier van verwarmen? Een warmtepomp is dé duurzame oplossing voor verwarmen en warm tapwater!

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp is een systeem dat of in combinatie met de cv-ketel werkt of de cv-ketel vervangt. Het is te vergelijken met de werking van een koelkast, maar werkt eigenlijk precies tegenovergesteld. In plaats van een koelkast die warmte afvoert, haalt een warmtepomp de warmte van buiten juist naar binnen. Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater. Om dit te kunnen doen, maakt een warmtepomp gebruik van elektriciteit. Dat maakt een warmtepomp ook een duurzame oplossing voor huizen zonder gasaansluiting.
Hoe werkt een warmtepomp_

Soorten warmtepompen

Er zijn verschillende soorten warmtepompen op de markt die op een verschillende manier werken. We benoemen hier de soorten warmtepompen die we bij Vaatstra het meest installeren. Wij werken samen met onze vaste partner en fabrikant Nibe uit Zweden.

Hybride warmtepomp

Hybride warmtepomp

Voordelen:
Een hybride warmtepomp is een combinatie van een cv-ketel en een warmtepomp. Dit is een interessante variant als je het gasverbruik wilt verlagen, zonder dat er een grote verbouwing bij komt kijken. Daarom is dit ook de meest voorkomende optie in het geval bij bestaande bouw. Een hybride warmtepomp werkt het grootste deel van het jaar. Alleen bij zeer koude dagen, springt de cv-ketel bij. Voor het verwarmen van tapwater wordt de cv-ketel gebruikt.

Lucht/water warmtepomp

Voordelen:
Een lucht/ water warmtepomp wint warmte uit de buitenlucht. Het binnendeel geeft warmte af aan het op water gebaseerde afgiftesysteem in de woning. Dit afgiftesysteem is vaak vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren. Zelfs bij buitentemperaturen tot -25° haalt een lucht/water warmtepomp warmte uit de buitenlucht. Ook is het mogelijk om met dit systeem te koelen.
lucht water warmtepomp
water warmtepomp

Bodem/water warmtepomp

Voordelen:
Bij een bodem/water warmtepomp wordt de warmte gewonnen via een buizensysteem in de bodem. Dit is een gesloten systeem dat koelvloeistof bevat en warmte uit de grond overneemt. De warmte die uit de bodem wordt onttrokken wordt omgezet in een hogere temperatuur. Hiermee kunnen de woning en tapwater verwarmd worden. Met dit systeem is het ook mogelijk om de woning passief te koelen. De investering voor het aanleggen van een bodem/water warmtepomp ligt hoger dan bij andere varianten. Tegelijkertijd is het voordeel van deze warmtepomp hoger dan bij andere warmtepompen.

Wil jij van het gas af? Of minder gas verbruiken? Dan is een warmtepomp de ideale oplossing!

We komen graag langs om advies op maat te geven en zijn er voor de aanschaf, installatie, montage en het inregelen van de warmtepomp.
Warmtepomp installatie bij Installatietechniek Vaatstra Groningen