Ventilatie

Installateur nodig voor het aanleggen van ventilatie? Wij zorgen voor jouw ventilatie!

Ventilatie installateur in Groningen

Het aanvoeren van verse lucht is belangrijk. Het voorkomt niet alleen schimmel en vocht, maar zorgt ook voor schonere en gezondere lucht. Er zijn verschillende manieren om te ventileren. De meest voorkomende ventilatiesystemen zijn mechanische ventilatie en balans ventilatie. Veel oudere huizen hebben alleen natuurlijk ventilatie. Verse lucht komt dan via roosters of klepraampjes in huis. Vaak is deze vorm van ventilatie niet voldoende. Natuurlijke ventilatie kan geüpgraded worden naar mechanische ventilatie. Balans ventilatie komt het meest voor bij nieuwbouwhuizen.
Ventilatie installateur in Groningen
Ventilatie door Vaatstra

Mechanische ventilatie

Mechanische ventilatie is te herkennen aan de ventielen die je vaak ziet in de keuken, badkamer en wc. Deze ventielen zuigen lucht weg uit de woning en via ventilatieroosters komt schone lucht het huis weer in. In bestaande woningen met natuurlijke ventilatie is mechanische ventilatie eenvoudig aan te brengen. In de meeste gevallen is de toevoer van schone lucht al aanwezig en hoeft alleen de mechanische afvoer aangelegd te worden.
Vaatstra installatietechniekl - ventilatie

Balans ventilatie

Bij nieuwbouw wordt vaak balans ventilatie toegepast. Bij deze vorm van ventilatie wordt schone lucht van buiten aangevoerd en vervuilde lucht afgevoerd, ook wel een warmte terugwin installatie genoemd. Deze installatie zorgt dat koude lucht die wordt aangevoerd wordt voorverwarmd met de restwarmte van de afgevoerde lucht. Dit maakt balans ventilatie een energiezuinig ventilatiesysteem.
Balans ventilatie past goed in duurzame woningen waarbij warmtepompen en zonnepanelen worden gebruikt.

Ventilatie door de installatiemonteur

Ben je bezig met een nieuw- of verbouwproject? Wil je je woning of bedrijfspand verduurzamen? Of wil je alleen nieuwe ventilatie laten aanleggen? Dan zijn wij hét installatiebedrijf voor jou! Wij werken doorgaans met de merken:
  • Orcon
  • Zehnder
  • Duco
De lucht in huis raakt op allerlei manieren vervuild, zoals door koken, de was drogen, douchen en zelfs door ademen. Daarom is het belangrijk dat de lucht in huis ververst wordt. Vervuilde lucht moet naar buiten en schone lucht moet naar binnen. De constante toevoer van schone lucht en de afvoer van vervuilde lucht is ventileren. Ventileren wordt vaak verward met luchten, maar dit is niet hetzelfde. Bij luchten wordt er een beperkte periode lucht toe- en afgevoerd door bijvoorbeeld het raam open te zetten. Het grote verschil tussen ventileren en luchten is dus dat ventileren een constant proces is terwijl luchten een korte periode is.
De meeste huizen die na 1975 zijn gebouwd hebben mechanische ventilatie. Ventielen op verschillende plekken in huis zuigen lucht uit de woning. Via ventilatieroosters, klepramen of naden en kieren, wordt lucht toegevoerd. Door middel van een ventilatiebox, die in veel gevallen bij de cv-ketel hangt, wordt de lucht die via de ventielen wordt afgezogen, naar buiten afgevoerd. Om mechanische ventilatie op de juiste manier te gebruiken, is het belangrijk dat er voldoende verse lucht wordt toegevoerd. Laat daarom altijd ventilatieroosters open staan of zet ramen op een kier. Zo stroomt er dag en nacht frisse lucht naar binnen.
Veel nieuwe huizen worden tegenwoordig uitgerust met balansventilatie. Dit is een vorm van ventilatie waarbij niet alleen de afvoer van vervuilde lucht wordt geregeld via het ventilatiesysteem, maar ook de toevoer van schone lucht. In de meeste gevallen is balansventilatie in combinatie met een warmteterugwin-unit. Deze wtw-unit zorgt ervoor dat de koude lucht die van buiten wordt aangezogen, deels wordt verwarmd door de verwarmde lucht die wordt afgezogen uit huis. Dit zorgt ervoor dat er geen koude schone lucht naar binnen wordt ‘geblazen’, maar deels voorverwarmde lucht. Dit maakt balansventilatie met een wtw-unit een erg energiezuinige oplossing.