Ventilatie

Het ventileren van je woning of pand is enorm belangrijk. Het bevordert de gezondheid en het comfort van de gebruikers. De woningen van tegenwoordig zijn kierdicht, waardoor vocht niet meer automatisch wordt afgevoerd en schone lucht niet automatische binnenkomt. Ben je opzoek naar een installateur voor het aanleggen van ventilatie? Bij Vaatstra ben je aan het juiste adres.

Ventilatie installateur in Groningen

Het aanvoeren van verse lucht in jouw pand in enorm belangrijk. Het voorkomt niet alleen schimmel en vochtopbouw, maar zorgt ook voor een schonere en gezondere lucht. Er zijn veel verschillende manieren om een pand te ventileren. De meest voorkomende ventilatiesystemen voor in huis zijn de mechanische ventilatie en de balans ventilatie. Veel oudere huizen hebben van nature al een vorm van ventilatie. Verse lucht komt via verschillende roosters of klepraampje in huis. Echter is deze vorm van ventilatie vaak niet voldoende. Natuurlijke ventilatie kan geüpgraded worden naar een mechanische ventilatie voor een verhoogde efficiëntie. Een balans ventilatie wordt vaak bij nieuwbouwhuizen ingezet.
Ventilatie installateur in Groningen
Ventilatie door Vaatstra

Mechanische ventilatie

Mechanische ventilatie is te herkennen aan de ventielen die je vaak ziet in de keuken, badkamer en wc. Deze ventielen zuigen lucht weg uit de woning en via een ventilatierooster komt schone lucht weer terug het huis in. In bestaande woning met een natuurlijke ventilatie is een mechanische ventilatie vrij eenvoudig aan te brengen. In de meeste gevallen is de toevoer van schone lucht al aanwezig en hoeft alleen de mechanische afvoer aangelegd te worden.
Installatietechniek Vaatstral - ventilatie

Balans ventilatie

Bij nieuwbouwwoningen wordt vaak een balans ventilatie toegepast. Bij deze vorm van ventilatie wordt schone lucht van buiten aangevoerd en vervuilde lucht afgevoerd. Deze installatie wordt door de werking ook vaak een warmte terugwin installatie genoemd. Deze installatie zorgt dat de koude lucht van buiten wordt voorverwarmd met de restwarmte van de af te voeren lucht. Dit maakt een balans ventilatie een energiezuinig ventilatiesysteem. Een balans ventilatie past goed in duurzame woningen waar ook warmtepompen en zonnepanelen gebruikt worden.

Ventilatie door de installatiemonteur

Ben je bezig met een nieuw- of verbouwproject? Wil je je woning of bedrijfspand verduurzamen? Of wil je alleen een nieuwe ventilatie laten aanleggen? Dan zijn wij hét installatiebedrijf voor jou! Wij werken doorgaans met de merken:

  • Orcon
  • Zehnder
  • Duco

Veel gestelde vragen over ventilatie

De lucht in huis raakt op allerlei manieren vervuild, zoals door koken, de was drogen, douchen en zelfs door ademen. Daarom is het belangrijk dat de lucht in huis ververst wordt. Vervuilde lucht moet naar buiten en schone lucht moet naar binnen. De constante toevoer van schone lucht en de afvoer van vervuilde lucht is ventileren. Ventileren wordt vaak verward met luchten, maar dit is niet hetzelfde. Bij luchten wordt er een beperkte periode lucht toe- en afgevoerd door bijvoorbeeld het raam open te zetten. Het grote verschil tussen ventileren en luchten is dus dat ventileren een constant proces is terwijl luchten een korte periode is.
De meeste huizen die na 1975 zijn gebouwd hebben mechanische ventilatie. Ventielen op verschillende plekken in huis zuigen lucht uit de woning. Via ventilatieroosters, klepramen of naden en kieren, wordt lucht toegevoerd. Door middel van een ventilatiebox, die in veel gevallen bij de cv-ketel hangt, wordt de lucht die via de ventielen wordt afgezogen, naar buiten afgevoerd. Om mechanische ventilatie op de juiste manier te gebruiken, is het belangrijk dat er voldoende verse lucht wordt toegevoerd. Laat daarom altijd ventilatieroosters open staan of zet ramen op een kier. Zo stroomt er dag en nacht frisse lucht naar binnen.
Veel nieuwe huizen worden tegenwoordig uitgerust met balansventilatie. Dit is een vorm van ventilatie waarbij niet alleen de afvoer van vervuilde lucht wordt geregeld via het ventilatiesysteem, maar ook de toevoer van schone lucht. In de meeste gevallen is balansventilatie in combinatie met een warmteterugwin-unit. Deze wtw-unit zorgt ervoor dat de koude lucht die van buiten wordt aangezogen, deels wordt verwarmd door de verwarmde lucht die wordt afgezogen uit huis. Dit zorgt ervoor dat er geen koude schone lucht naar binnen wordt ‘geblazen’, maar deels voorverwarmde lucht. Dit maakt balansventilatie met een wtw-unit een erg energiezuinige oplossing.
Elke dag produceren de gebruikers, huisdieren en planten vocht in een pand. Daarnaast vervuilen kookdampen, rook en allergieopwekkende stoffen de lucht. Door je huis te ventileren voer je de vochtige en vervuilde lucht naar buiten. Is je woning goed geïsoleerd? Dan is het extra belangrijk om je huis goed te ventileren.