Zonnepanelen Groningen

Wil je besparen op het verwarmen van tapwater? Dat kan met een zonneboiler! Bespaar tot wel 50% op de energiekosten.

Soorten zonnepanelen

Ieder dak is weer anders. Het ene dak ligt de hele dag in de zon terwijl bij het andere dak bomen deels zorgen voor schaduw. Daarom bestaan er meerdere zonnepanelensystemen.
Duurzame energie Vaatstra installatiebedrijf

Seriegeschakelde zonnepanelensystemen

Bij een seriegeschakeld zonnepanelensysteem zijn alle zonnepanelen met elkaar verbonden en wordt de opgewekte energie van alle zonnepanelen opgeteld en naar de omvormer geleid. Dit systeem zorgt voor minder energieverlies. Het nadeel is alleen wel dat als één of meerdere panelen minder goed functioneren, bijvoorbeeld door schaduw, dit ten koste gaat van de opbrengst van de andere zonnepanelen.
Groendak

Parallel geschakelde zonnepanelensystemen

Bij een parallelgeschakeld zonnepanelensysteem worden alle zonnepanelen naast elkaar aangesloten. Alle zonnepanelen krijgen een micro-omvormer. Deze werkt hetzelfde als een omvormer van een seriegeschakeld systeem, maar dan alleen voor dat betreffende zonnepaneel. Op deze manier ontstaat er geen stroomkring, maar levert ieder zonnepaneel zelf stroom aan de meterkast.

Verschillen

Bij seriegeschakelde zonnepanelensystemen is de ketting zo sterk als de zwakste schakel. Zo zal de gehele stroomkring minder opleveren op het moment dat één paneel minder stroom levert. Dit is niet het geval bij parallel geschakelde zonnepanelensystemen omdat ieder paneel individueel stroom levert en daardoor elkaars capaciteit niet beïnvloeden. Dit systeem werkt dus ook in situaties met veel schaduw. Daar tegenover staat dat een seriegeschakeld systeem relatief goedkoper is dan een parallel geschakeld systeem.

De voordelen van zonnepanelen

Er zijn tal van voordelen op te noemen. Het meest belangrijke voordeel is de besparing op de energierekening. Het is een snelle besparing, omdat je het direct terugziet op de afrekening. Weliswaar moet er rekening gehouden worden met de investering. In de meeste gevallen is de investering binnen 8 jaar terugverdiend.

Ook zal de woningwaarde verhogen door te investeren in zonnepanelen. Dit komt aan de ene kant door het hogere energielabel, maar ook omdat de koper geen investering hoeft te doen in de zonnepanelen en direct van de besparing profiteert.

De energie die wordt opgewekt door zonnepanelen is schone energie waarbij geen CO2 wordt uitgestoten. Zo kun je je steentje bijdragen aan een beter milieu.

De juiste omvormer

De omvormer zet de stroom die de zonnepanelen opwekken om naar wisselstroom. Dat is de elektriciteit die je in huis gebruikt.

Voor seriegeschakelde zonnepanelensystemen maken we gebruik van de omvormers van Goodwe. Voor parallelgeschakelde zonnepanelensystemen maken we gebruik van de omvormers van SolarEdge.

Subsidies voor zonnepanelen

Voor de actuele subsidieregelingen voor de aanschaf en het plaatsen van zonnepanelen, raden wij aan om te kijken op het internet. Er zijn op dit moment geen subsidies vanuit de overheid voor het plaatsen van zonnepanelen, maar er zijn wel andere subsidiemogelijkheden waarmee zonnepanelen goedkoper aangeschaft kunnen worden of worden geplaatst.

Zonnepanelen via Vaatstra

Wij zijn dé partij voor zonnepanelen. Niet alleen kunnen wij de zonnepanelen installeren, ook kunnen we zorgen voor de dakbedekking als dit nodig is en zorgen we ervoor dat de meterkast wordt aangepast.

We komen vooraf altijd langs om de situatie op te nemen. We bekijken het soort dak, de dakbedekking, de staat van het dak en nemen de omgeving mee in het bepalen welke zonnepanelen het beste passen. Het bekijken van de situatie is altijd gratis. We bieden dit aan als service omdat we het belangrijk vinden dat we de situatie goed in kaart hebben gebracht voordat we een offerte opstellen.
De zon stuurt constant energie naar de aarde. Zonnepanelen kunnen deze energie omzetten in stroom (fotovoltaïsch effect) die wij kunnen gebruiken voor onze elektrische apparatuur. Zonnepanelen bestaan uit zonnecellen. Die zonnecellen zijn in de meeste gevallen gemaakt van silicium. Dit materiaal geleidt stroom als er licht op valt. Als de zon schijnt op het zonnepaneel ontstaat er een elektrische stroom tussen de positieve lading boven op de cel en de negatieve lading daaronder. Dit heeft gelijkstroom. Een omvormer zet deze gelijkstroom om in wisselstroom. Dat is de soort stroom die uit het stopcontact komt.
Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, hangt af van je stroomverbruik en de opbrengst van de zonnepanelen. Het optimale aantal zonnepanelen wekt precies de hoeveelheid stroom op die je jaarlijks verbruikt. Voor het bepalen van de hoeveelheid zonnepanelen moet je daarom een inschatting maken van de opbrengst van de zonnepanelen die je wilt aanschaffen, de hoeveelheid stroom die je verwacht te gaan gebruiken, of je een warmtepomp of elektrische auto verwacht aan te schaffen en niet te vergeten: het dak en het dakoppervlak. Het oppervlak bepaalt mede hoeveel zonnepanelen je kwijt kunt. Omdat dit nogal wat zaken zijn om rekening mee te houden, kun je deze inschatting het best overlaten aan de professional. Een goede installateur kan een redelijk precieze opbrengstverwachting voor je bepalen.
De kosten voor zonnepanelen zijn afhankelijk van de soort zonnepanelen die je wilt aanschaffen, de hoeveelheid zonnepanelen, de omvormer en de kosten voor de installatie en aanpassingen in de meterkast. Daarom is er geen vaste prijs te geven voor de kosten. Wij komen graag bij je langs om een prijsindicatie te geven en een offerte voor je op te stellen.