Het belang van warmtepomponderhoud

Een warmtepomp is een duurzame investering en daar wil je natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. Om de levensduur van je warmtepomp te verhogen is periodiek onderhoud daarom aanbevolen. Het misverstand bestaat dat een warmtepomp geen onderhoud nodig heeft. Juist met een regelmatige onderhoudsbeurt verleng je de levensduur van je warmtepomp en spoor je eventuele problemen vroegtijdig op. Door je warmtepomp goed te onderhouden voorkom je een hoop narigheid. Maar wat komt er bij het onderhoud kijken en wat moet je doen als je warmtepomp niet opwarmt of je een lekkage constateert? Je leest het hier allemaal.

Inhoudsopgave

Hoe vaak heeft een warmtepomp een onderhoudsbeurt nodig?

Er is geen standaardantwoord op de vraag hoe vaak het warmtepomp onderhoud uitgevoerd moet worden. Dit hangt namelijk mede af van de voorschriften van de fabrikant van de warmtepomp. Sommige fabrikanten schrijven een onderhoudsinterval van twee jaar voor, andere fabrikanten raden een jaarlijkse onderhoudsbeurt aan. Bij Vaatstra hebben wij drie soorten onderhoudsabonnementen waarbij we eens in de achttien maanden langskomen voor het uitvoeren van het warmtepomp onderhoud.

Maar hoe lang gaat een warmtepomp eigenlijk mee? De levensduur is gemiddeld 15 jaar. Maar met goed onderhoud kan dit zelfs oplopen naar 20 jaar. Warmtepompen met een buitenunit, zoals de lucht- en waterwarmtepompen zuigen veel lucht inclusief de nodige verontreiniging aan. Het schoonmaken van de buitenunit is dan ook een belangrijk onderdeel bij het onderhoud van de warmtepomp. In een warmtepomp zit altijd een compressor, je kunt dit eigenlijk zien als het hart van de warmtepomp. Wat betekent dat de levensduur van de compressor gelijk staat aan de levensduur van de warmtepomp. Een goed functionerende compressor is dus van levensbelang. Onze monteurs voeren een uitgebreide inspectie uit aan zowel het binnen als buitenwerk. Het uitlezen van de parameters van de waterpomp levert veel bruikbare informatie op. Door een periodieke onderhoudsbeurt kunnen eventuele problematische storingen vroegtijdig opgespoord worden en zelfs worden voorkomen.

Eerste hulp bij warmtepomp problemen

Een periodieke onderhoudsbeurt kan een heleboel narigheid voorkomen. Toch kan het zijn dat je warmtepomp kuren vertoont. Want wat als je warmtepomp niet opwarmt? Dit is hoogstwaarschijnlijk het gevolg van een lekkage in het warmtepompsysteem. Als dit systeem een langzame lekkage van koudemiddel heeft, wordt de vulling uiteindelijk zo laag dat het systeem niet genoeg warmte kan produceren. Dit heeft tot gevolg dat de warmtepomp niet meer, of slecht, opwarmt. Zodra je een lekkage vermoed is het zaak om het lek zo snel mogelijk op te sporen. Dit kun je zelf proberen door alle leidingen inclusief de verbindingselementen goed te controleren. Mocht je het mogelijke lek opgespoord hebben, sluit deze dan indien mogelijk af. Schakel vervolgens één van onze servicemonteurs om het echte probleem te verhelpen. Het kan zijn dat er een onderdeel vervangen moet worden dat verantwoordelijk is voor de lekkage. Dit is ook een goed moment voor de monteur om de warmtepompinstallatie aan een algemene inspectie te onderwerpen om mogelijk andere problemen voor te zijn.

Waarom een onderhoudsbeurt aan de warmtepomp onmisbaar is

Je hebt waarschijnlijk bewust voor een warmtepompinstallatie gekozen. Misschien vanuit duurzaamheidsoogpunt, of als besparing op de energierekening. Wat je reden ook was, je hebt langer plezier van je warmtepomp als je hier geregeld onderhoud aan laat plegen. Een goed onderhouden waterpomp gaat aantoonbaar langer mee. Het zorgt er ook voor dat je systeem veilig blijft werken en dat eventuele storingen voortijdig voorkomen kunnen worden. Hiermee voorkom je hogere onderhoudskosten en weet je zeker dat je systeem energiezuinig werk. Kortom, met een goed werkende warmtepomp behaal je een hoger rendement en bespaar je op stookkosten.