Alles over zonneboilers

Zonneboiler opgeleverd
Een zonneboiler is een installatie die zonne-energie gebruikt om water op te warmen. Dat brengt een aantal voordelen met zich mee. Bij het verwarmen van water met een zonneboiler is er geen CO2-uitstoot. Daarnaast bespaar je met een zonneboiler op je energieverbruik. Dat is goed voor je portemonnee én het milieu. Maar hoe werkt een zonneboiler? Wat kost een zonneboiler? En moet je kiezen voor een zonneboiler of een warmtepomp? Stuk voor stuk goede vragen die je jezelf moet stellen voordat je een zonneboiler aanschaft. In dit artikel geven we je de informatie die je nodig hebt.

Inhoudsopgave

Hoe werkt een zonneboiler?

Een zonneboiler bestaat uit een of meerdere zonnecollectoren op het dak. De collectoren zijn gevuld met een speciale vloeistof die opwarmt door warmte van de zon. Deze temperaturen kunnen oplopen tot wel 90 graden. Via een leiding wordt de vloeistof vanaf het dak naar een vat water gepompt. Dit vat kan meestal tussen de 80 en 300 liter water bevatten. Door een warmtewisselaar geeft de opgewarmde vloeistof de warmte af aan het water in het vat. Daarna stroomt het water nog door een naverwarmer. Zo blijft het water constant op een temperatuur van minimaal 60 graden. Gebruik je warm water? Dan is dit warm water uit het vat. Het vat vult zichzelf vervolgens weer aan met nieuw warm water.

Wat is het rendement van een zonneboiler?

Gemiddeld bespaar je met een zonneboiler ongeveer de helft van je jaarlijkse kosten voor warm water. Hoe hoger je warmwaterverbruik, des te hoger je rendement. Volgens de website zonneboiler-info bespaart een 4 persoonshuishouden jaarlijks ongeveer 500 m³ gas met een zonneboiler en twee collectoren.

Kiezen voor een zonneboiler of zonnepanelen

Twijfel je tussen het installeren van een zonneboiler of zonnepanelen? Over het algemeen leveren zonnepanelen een hoger rendement dan een zonneboiler. Mocht je door een gebrek aan ruimte een keuze tussen de twee moeten maken, dan is het plaatsen van zonnepanelen een slimmere keuze. Is je dak echter groot genoeg voor het plaatsen van allebei? Kies dan zeker voor een combinatie. Zo verminder je de CO2-uitstoot en bespaar je maximaal op je energiekosten.

Kies ik voor een zonneboiler of een warmtepomp?

Naast de keuze tussen een zonneboiler of zonnepanelen kun je ook nog kiezen voor een warmtepomp in plaats van een zonneboiler. In de meeste gevallen is een zonneboiler de interessantste keuze als er veel zonlicht op je dak valt. Valt er juist veel schaduw op je dak, dan is een warmtepomp een efficiëntere keuze. Beide keuzes leveren in ieder geval een serieuze gasbesparing op en zijn in sommige situaties zelfs te combineren.

Wat kost een zonneboiler?

De precieze kosten van een zonneboiler zijn afhankelijk van verschillende factoren. Denk bijvoorbeeld aan het merk, het aantal collectoren, het type boiler en de grootte van het vat. Een zonneboiler inclusief installatie kost gemiddeld tussen de € 5.500 en € 8.500.

Een zonneboiler via Vaatstra

Wij zijn dé partij voor zonneboilers. Niet alleen kunnen we de zonneboiler en collectoren installeren, we zorgen ook voor de dakbedekking als dit nodig is. We komen altijd vooraf langs om de situatie op te nemen. We bekijken het soort dak, de dakbedekking en de staat van het dak. Het analyseren van de situatie is bij ons altijd gratis. We bieden dit als service aan omdat we het belangrijk vinden dat we de situatie goed in kaart brengen voordat we een offerte opstellen.