Vloerverwarming

Steeds meer mensen zoeken naar alternatieve verwarmingsmogelijkheden. Van de houtkachel naar de gaskachel en de radiator naar vloerverwarming. Overweeg je vloerverwarming in je nieuwbouwhuis of in je bestaande woning? Dan wil je dit artikel niet overslaan! Hier leggen we je alles uit over vloerverwarming. Van de aanleg tot het verbruik.

Inhoudsopgave

Wat is vloerverwarming?

Met vloerverwarming wordt een ruimte opgewarmd door buizen die onder de vloer liggen. Die buizen kunnen verwarmd worden met warm water of elektriciteit.

De warmtestraling van deze vorm van verwarmen zorgt voor een gelijkmatige verdeling door de hele ruimte.

Elektrische vloerverwarming

Bij elektrische vloerverwarming worden de buizen verwarmd door middel van elektriciteit. Er zijn meerdere soorten elektrische vloerverwarming, waaronder matten en folie. Deze vorm van vloerverwarming wordt voornamelijk toegepast als bijverwarming in ruimtes waar geen constante verwarming nodig is, zoals de studeerkamer of hobbyschuur.


Voordelen van elektrische vloerverwarming:

 • Makkelijk te plaatsen
 • Goedkoper in aankoop en installatie dan vloerverwarming op warm water
 • Snelle reactietijd

 

Het grootste nadeel van elektrische vloerverwarming is dat het een hoog energieverbruik heeft. Dit maakt deze vorm van verwarming niet zuinig en duurzaam.

Vloerverwarming en een warmtepomp

Vloerverwarming op warm water kan goed gecombineerd worden met duurzame verwarmingsmethoden, zoals een warmtepomp. Het zal zorgen voor een hoog rendement. Dit komt omdat de temperatuur van vloerverwarming rond de 35 graden ligt. Een warmtepomp werkt het beste als het afgiftesysteem relatief laag ligt. Dit maakt de combinatie ideaal.

Behalve de lucht-lucht warmtepomp, zijn alle soorten warmtepompen te combineren met vloerverwarming.

Meer weten over warmtepompen? Lees hier!

Vloerverwarming en een zonneboiler

Vloerverwarming is te combineren met een zonneboilercombi. Deze combi bestaat uit de zonnecollectoren op het dak, het voorraadvat en de na-verwarmer. Meer weten over de werking van de zonneboiler? Lees het hier.

Een zonneboiler is in de eerste plaats bedoeld voor het verwarmen van sanitair water. Er zijn systemen waarbij de zonneboiler ook voor woningverwarming kan zorgen. Om te beoordelen of jouw systeem te combineren is met vloerverwarming, kun je het beste de hulp van een professional inschakelen.

Vloerverwarming aanleggen

Natbouw en droogbouw zijn de meest voorkomende methodes voor het aanleggen van vloerverwarming.

 

Bij natbouw wordt een natte gietvloer of natte laag zandcement over en langs de verwarmingsbuizen gestort. Zo wordt de vloerverwarming één met de vloer en kan de gebruiksvloer hier direct op aangelegd worden. Het is een ideale methode bij nieuwbouw.

 

Bij droogbouw is er geen natte laag waar de buizen in gelegd worden. De buizen liggen op voorgevormde platen en worden afgedekt met harde platen. Hierop kan de gebruiksvloer aangelegd worden. Deze methode wordt veel toegepast bij woningen met een houten constructievloer.

Vloerverwarming leggen

Vloerverwarming wordt gelegd in een patroon. Zo is er bijvoorbeeld het slakkenhuispatroon en het haarspeldpatroon (ook wel meanderpatroon genoemd).

Het voordeel van het slakkenhuispatroon is dat deze de warmte goed verdeeld over de hele vloer, maar het is wel ingewikkelder om te leggen. Het haarspeldpatroon is makkelijker te plaatsen, maar zorgen voor een minder goede verdeling van de warmte.

Vloerverwarming in de bestaande woning

Vloerverwarming is een duurzame verwarmingsmethode, zeker in combinatie met een warmtepomp en/of zonnepanelen. Daarom wordt deze methode ook veel toegepast in nieuwbouwwoningen. Maar ook in de bestaande bouw kan vloerverwarming worden toegepast. Er zijn twee methodes voor het aanleggen van vloerverwarming op de bestaande vloer.

Droogbouw

Over de bestaande vloer wordt een laag met isolatiemateriaal aangebracht, daarop een wapeningsnet, de warmteleidingen en als afwerking beton of gips. Daarop wordt de vloerbedekking gelegd. Deze methode is ideaal voor houtskeletbouwwoningen. Het nadeel van deze methode is dat er rekening gehouden moet worden met opbouwhoogte, een hoogte van enkele centimeters.

Vloerverwarming infrezen

Een andere methode van vloerverwarming in de bestaande vloer is infrezen. Er worden dan sleuven gemaakt in de bestaande betonnen vloer waarin de leidingen van de vloerverwarming komen. Het voordeel van deze methode is dat er weinig opbouwhoogte is.

Elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming is ook een optie in het geval van bestaande bouw. Deze verwarmingsvorm is makkelijk te plaatsen en geeft snel warmte af, maar is geen duurzame methode.

Vloerverwarming en laminaat

Laminaat is in de meeste gevallen goed te combineren met vloerverwarming, al moet er wel rekening gehouden worden met de warmteweerstand van het laminaat en de ondervloer. Het totaal van de warmteweerstand mag niet meer dan 0,15 m2 K/W zijn. Bij de specificaties van het laminaat en de ondervloer staat vaak vermeld of het geschikt is voor de combinatie met vloerverwarming of niet.

 

PVC is een kunststof vloerbedekking die goed te combineren is met vloerverwarming. PVC-stroken lijken erg op laminaat en hebben een lage warmteweerstand. Als de vloer egaal is, is bij PVC geen ondervloer nodig.

Vloerverwarming in de badkamer

Vloerverwarming in de badkamer wordt steeds meer toegepast. In de meeste gevallen gaat het dan om elektrische vloerverwarming. Deze heeft een korte opwarmtijd, lage opbouwhoogte en is onafhankelijk te bedienen.

De voor- en nadelen van vloerverwarming

Voordelen:

 • Vloerverwarming zorgt voor wooncomfort. De vloer wordt verwarmd en verdeelt deze warmte gelijkmatig over de ruimte.
 • Vloerverwarming is onzichtbaar. Er zijn geen zichtbare radiatoren en verwarmingsbuizen.
 • Vloerverwarming neemt geen ruimte in beslag. Er staan geen radiatoren voor de muur en hoge vensterbanken zijn ook niet nodig.
 • Vloerverwarming kan energiebesparend zijn. De verwarmingsmethode op warm water, kan besparend werken op de energiekosten, omdat de temperatuur van het water lager ligt, door de langzame warmte-afgifte en door de gelijkmatige verdeling van de warmte.
 • De luchtkwaliteit verbetert. Radiatoren zorgen voor veel stof en stroming van lucht in huis. Dit wordt voorkomen met vloerverwarming.
 • Vloerverwarming heeft minder onderhoud nodig dan radiatoren.
 • Sommige systemen kunnen ook koelen. In de zomer kan het systeem dan ingezet worden als verkoelingssystemen.

 

Nadelen:

 • Als vloerverwarming gebruikt wordt als hoofdverwarming moet de woning goed geïsoleerd zijn of worden.
 • De opwarmtijd van vloerverwarming is langer dan bij radiatoren. Het kan tot wel 4 uur duren voordat het systeem op temperatuur is. Daarom wordt aangeraden om de thermostaat niet of nauwelijks (max 1-1,5 graad) lager te zetten voor de nacht of bij afwezigheid.
 • Niet alle vloerbedekking is te combineren met vloerverwarming. Vloerbedekking met een hoge warmteweerstand, zoals tapijt is niet geschikt.
 • De vloer moet zoveel mogelijk vrijgehouden worden. Vloerkleden en grote meubels zorgen ervoor dat opstijgende warmte wordt tegengehouden.
 • De opbouwhoogte kan voor problemen zorgen. Voornamelijk bij de bestaande bouw moet er rekening gehouden worden met opbouwhoogte.

Vloerverwarming laten aanleggen door Vaatstra

Wil je graag vloerverwarming in huis? Wij van Vaatstra kunnen vloerverwarming aanleggen in nieuwbouw en in bestaande woningen. We komen graag langs om de woning te bekijken en een advies te geven.

Neem contact op met onze professionals!